Ring oss i dag! 907 80 541 salg@lettstyrt.no
Du er her:
< Tilbake

Hva er en eierseksjon?

En eierseksjon er betegnelsen på en leilighet eller et lokale der eieren har enerett til å bruke selve leiligheten/lokalet, men der hele eiendommen (bygning og tomt) er i sameie med andre seksjonseiere.

Det særegne med eierseksjoner er at bruksdelingen er varig og at den gjennomføres tinglysingmessig slik at hver seksjon behandles som en egen matrikkelenhet.

Kilde: Wikipedia

Hva er forskjellen mellom et borettslag og sameie?

I et borettslag kjøper du en andelsbolig. I et sameie kjøper du en selveierbolig. Du eier en andel i borettslaget, og det er borettslaget som eier selve eiendommen. I et sameie eier man en ideell andel av hele eiendommen til sameiet, eksempelvis 1/20 av bygget og tomten. Et eierseksjonssameie kalles et sameie i kortform.

Det er flere forskjeller man bør være klar over. Dokumentavgift til staten er en av dem hvor borettslag ikke har noen dokumentavgift ved salg av brukt bolig, mens et sameie har 2,5% dokumentavgift til staten av salgssummen. Er eiendommen ny, betaler begge formene kun 2,5% av boligens andel av tomteverdien.

Hvordan reguleres bestemmelsene for en eierseksjon?

Eierseksjonsloven er en norsk lov med det formål å sikre interessene til både eierseksjonssameiet som fellesskap, de enkelte seksjonseierne, brukerne, utbyggerne og samfunnet når et eierseksjonssameie opprettes og ved den senere driften.

Legg spesielt merke til § 29.Fordeling av felleskostnader og fellesinntekter, som er forskjellig fra bestemmelsene for borettslag hvor det ofte er fellesfinansiering. Et sameie har særkostnader etter sameiebrøk eller etter en fordelt nøkkel.

Du kan lese mer på Lovdata om eierseksjonsloven.

 

Previous Gjelder GDPR for borettslag og sameier?